Dětská rybářská chatrč

Stavby na hřišti mateřské školky jsou ztvárněny z přírodních materiálů v podobě altánu, rybářské chatrče a několika dalších drobných objektů. Koncept těchto staveb se odvíjí od nedaleké řeky Dyje a činností kolem ní, například rybolovu.
Rybářská chatrč složená ze starých vysloužilých prken, okenních rámů, mnoha provazů, sítí, rákosové stěny a zelené střechy má osobitý charakter, který je svým měřítkem přizpůsoben dětem. Stavbu také doplňuje xylofon z kamenů nalezených v řece a větve omílané vodou či okousané bobrem. Okolní kůly provazy a sítě propojují chatrč s ostatními částmi zahrady.



Druhou stavbou složenou převážně z přírodních matriálů je dřevěný altán, jehož čtyři strany znázorňují přírodní živly. Pravá stěna altánu je vytvořena pomocí techniky dusané hlíny do bednění s přidáním několika dutých špalíků ze dřeva. Postupným vrstvením jednotlivých barev jílu v hlíně vzniká vlnitá mozaika připomínající usazeniny. Autor projektu také uvádí, že je vždy tak trochu překvapením, jak taková stěna po odstranění dřevěného bednění, bude vypadat. Nelze ji totiž během dusání kuli bednění sledovat. Opačná strana je vytvořena pomocí konstrukce pro popínavé rostliny a hmatového chodníku z různých přírodních materiálů. Altán dále doplňuje vodní prvek staré pumpy a viadukt z kmene stromu. Ostatní stavby v zahradě mají již běžný charakter.
                                                                                                        
 

Zahrada mateřské školky u splavu se nachází v blízkosti řeky Dyje v Břeclavi. Stavba vzniká v roce 2014 ve spolupráci L. Gavlovského, J. Drochytkové a realizační firmy Tlak Smolík. Zahrada částečné vzniká za podpory dotací z Evropské unie určených na přírodní dětská hřiště.

Přírodní materiály jsou zdravotně nezávadné a edukativní hmoty, které se stávají ideálním prostředníkem pro hru dětí. Dokážete si představit hřiště z vhodnějších materiálů? 

Autor článku: Ing. Jan Waldhauser janwaldhauser.cz janwaldhauser.cz

Zdroj: Gavlovský Lukáš, Foto: autor.