Přesazen - Landscape festival 2020 Praha




            

V městském prostředí se stromy a ostatní vegetace při plánování musí často přizpůsobit technickým sítím, legislativě, dopravním požadavkům a finančním možnostem. Strom tak několik let balancuje v prostoru mezi těmito požadavky, než zpravidla odumře a je znovu přesazen.

V nové otázce klimatu je zapotřebí náš vztah rychle přeformulovat a dát stromům zelenou!


    

 

                                                                              
LEGISLATIVA        TECHNICKÉ SÍTĚ         VLASTNICKÉ VZTAHY         DOPRAVA        FINANČNÍ PRIORITY         PROSTOROVÉ NÁROKY

To vše může v městském prostředí vytvářet květináč pro strom.

   



Dílo „Přesazen“ bylo vytvořeno z 18 782 květináčů zbylých převážně po zahradnických realizacích v Praze a okolí.
Tyto černé jednorázové plastové květináče se v České republice nevyrábějí. Jsou k nám pouze importovány. Z malého průzkumu zaměřeného na velkoobchodní firmy nakupujících květináče za hranicemi ČR vyplývá následující:
Každý týden do české republiky dorazí 1-3 kamióny, které jsou plně naložené těmito plastovými květináči. Dále je k nám také přivezeno množství květináčů s rostlinami uvnitř.



Tyto květináče jsou většinou pouze jednou použity. Pouze malá část zahradnictví a spotřebitelů květináče recykluje. Tato recyklace probíhá očištěním (dezinfekcí) květináčů aby se zamezilo přenášení chorob.

 

                             
Velké díky patří všem sponzorům, kteří mi pomohli a dovezli květináče.
Děkuji Vám:

Garpen
Ing. Jan Řezníček - Echinops.cz
Jakub Lohmann - zahradnická firma Květ
Josef Kubišta
K2N LANDSCAPE
Kejha-Suk zahradnické služby
Lenka Olbertová
Mgr. Heda Křížková
Weiss & Wild


Závěrem bych chtěl dodat že problematika ,,odpadních“ materiálu je natolik zajímavá, že bych se chtěl nadále zaměřit na využití odpadních materiálů pro hospodaření s dešťovou vodou. Věřím, že stejně tak jako ty přírodní, se kterými stále pracuji, mohou společně efektivně přispět světu komplexním řešením. Postupem, který si bere materiály jež už nikomu nechybí a vrací zpátky to, co si jejich těžba vzala.

 Děkuji Ing. Jan Waldhauser