Vlněná zahrada

Wool garden (vlněná zahrada), byla dočasnou instalací v Pařížské ulici Maurice Barrès a nábřeží Berges de Seine. Za vznikem zahrady stojí Kampaň podporující unikátní a kreativní vlastnosti vlny spolu s možností jejího pěstování v rámci trvale udržitelného rozvoje. Proto byla k příležitostí mezinárodní události k tomuto tématu postavena dočasná zahradní instalace z balíků slámy a vlny.

Vlněná zahrada

Místo vytvořené z balíků slámy, izolační vlny, surové vlny a okrasných trav, vytváří cestu pro návštěvníky, jak objevit kvality těchto materiálu přímo na vlastní kůži. Prostor je inspirován sezónní pastvou ovcí a spolu s okrasnými trávami evokuje krajiny letních pastvin. Ovce, jež se staly součástí zahradní instalace byli zejména v městském prostředí velmi zajímavým oživením a poučným prvkem pro děti. Celý prostor nabízí mnoho pohodlných míst k sezení a návštěvníci v něm objevují kouzlo a vlastnosti vlny.

Vlněná zahrada detail Vlněná zahrada večer Vlněná zahrada

Zahrada byla zavlažována ručně a za zmínku také stojí, že i přes teplé letní měsíce nebyla vlna nepříjemným materiálem, který by návštěvníka při posezení příliš zahříval. Svými vlastnostmi totiž vlna funguje jako izolant, dokáže stejně dobře odrážet teplo i chlad. Také během realizace byli zaměstnanci překvapeni, jak dobře se s vlnou pracuje. Po skončení akce byly, všechny materiály recyklovány formou darů místní neziskové organizaci a komunitní zahradě.

Tato instalace, tak byla postavena ve dvou verzích v létě roku 2014 podle ateliéru Sensomoto. První byla postavena pouze na jeden den a druhá na necelé tři týdny.

Máte chuť dotknout se vlny nebo stavět z balíku slámy? Přírodní materiály jsou unikátní, proměnlivé, zdravotně a ekologicky nezávadné zdroje, které lze chytře využívat. Pusťme se do práce s nimi.

Autor: Ing. Jan Waldhauser janwaldhauser.cz janwaldhauser.cz


Zdroj: Sensomoto 2007, DELBOY 2017